Existeixen diferents tipus de deformacions cranials pediàtriques. En funció de la zona afectada pot rebre diferents noms: plagicefalia (lateral), braquicefàlia (part trasera), escafocefalia (dos costats)...
Aquestes deformacions acostumen a produir-se a causa d'un excés de pressió en determinades zones del cap. Acostumen a donar-se en nadons de menys d'un any d'edat. En realitat en la major part de casos apareixen durant els primers 4 mesos de vida a causa de la pressió continuada de la superfície on el nadó recolza el cap en dormir.
En els darrers anys s'ha observat un increment d'aquestes alteracions degut a la tendència de fer dormir als nadons cap enlaire per tal d'evitar la temuda "mort sobtada", qué és més freqüent quan dormen cap avall.
Factors com ser un nadó prematur incrementen el risc de patir una d'aquestes alteracions ja que aquests pasen molt temps inmòvils a la incubadora i tenen el cap masa tou per soportar la gravetat.
Les deformitats cranials en general no representen un perill per la vida del nadó però poden tenir importants efectes estètics. Poden donar-se asimetries marcades al rostre, ulls, orelles... que es mantindran durant la vida adulta.
coixí mimos en funcionament
Existeixen diversos tractaments, la primera opció és l'ús de coixins dissenyats per reduir la pressió quan el nadó dorm (coixí mimos), en casos avançats es fan servir unes ortesis craneals fabricades a mida (cascos) per afavorir el correcte desenvolupament del crani. En casos molt severs poden realitzar-se fins i tot intervencions quirúrgiques.
Com curiositat, cal dir que la cultura inca precolombina modificava conscientment la forma del crani de determinats nadons com mostra d'estatus social.
Si voleu més informació sobre aquest tema, no dubteu en consultar-nos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario